Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vaddisznó csali

2016.04.19
A vaddisznó vadászata

Tanácsok vadászoknak

Valójában semmit sem birtokolsz, csak őrzöl egy darabig. S ha képtelen vagy továbbadni azokat, akkor azok birtokolnak Téged. Bármi legyen is a kincsed, úgy tartsd kezedben, mintha vizet tartanál. Mert ha megszorítod, eltűnik. Ha kisajátítod, tönkreteszed. Tartsd szabadon, és örökre a Tied marad.  (Anthony de Mello)
 
Facebook oldalam: szoboszlai lajos
Cikkek: Browning 
Tanácsok
 
 
A szél iránya
 
A vaddisznónak a szaglása a legkiválóbb valamennyi érzékszerve közül. A vadászat során, akár lesen ülünk vagy cserkészünk, érdemes több alkalommal is ellenőrizni a szél irányát. Ha a szél rólunk fúj a vad megjelenésének várható iránya felé, felesleges tovább várakoznunk. A szél irányát egyszerűen és többféle módon is meghatározhatjuk. Téli hidegben, akár a leheletünk páráját látva. Cigarettások a szálló füstből. Gyufa füstjéből. A boltban olcsón kapható buborék fújó használatával. Összemorzsolt és feldobott száraz növényi részek mozgásának irányából. Baba hintőpor vagy kukorica liszt levegőbe permetezésével.
 
Felfázás ellen
 
A hideg, téli lesvadászatok alkalmával az esetek többségében a vadász egy szál deszkára rakja le a hátsó felét. A köztes szigetelő réteg csak az alsónemű és a nadrág. Saját bőrömön tapasztaltam, hogy egy idő után a kényelmetlenség mellett, a gyakori vizelési inger is bosszantott. Aki erre hajlamos, az sokszor érzi kellemetlenül magát. A legjobb megoldást egy darab hungarocell lap jelentette. 5cm-es vastagság felett, már érezhetően melegítő hatású. És ami lényeges, nincs inger a hideg miatt. Saját lesen ott lehet hagyni, hiszen nincs értéke, viszont annál hasznosabb.
 
Hová lőjünk a vaddisznó esetében?
 
Törekedjünk a pirosan megjelölt zónán belülre halálos lövést leadni, hogy a vad a lehető legkevesebbet szenvedjen:
 
 
A levegő hőmérséklete jelentősen befolyásolhatja a lőszer gáznyomását. Hideg időben a gáznyomás lecsökken, ezért a lövedék kissé alacsonyabbra megy, mint melegben. Fontos, hogy a pontos lövéshez száraz legyen a cső, ne tartalmazzon olaj maradékot, mert ez is elviszi a lövedéket. Az pedig alapvető, hogy a céltávcső dioptriája élesre legyen állítva. Olykor érdemes próbalövéssel ellenőrizni, hogy a távcső nem-e mozdult el, vagy koccant neki valaminek, mert ez is okozhat hibázást. A fegyver csöve és a tus előagy közötti részen megfelelő hézagnak kell lennie. Ha egy papírlapot könnyen át tudunk húzni a cső és előagy között, akkor megfelelő a távolság.
 
Vaddisznó csali
 
Hozzávalók: 
15kg szemes kukorica
gyümölcs ízű italpor (cherry)
élesztő
 
Elkészítés: A kukoricát egy vödörben összekeverjük az italporral. Felengedjük az egészet vízzel, addig, hogy éppen ellepje. Majd bekeverjük az élesztőt is. 3-5 napig erjesztjük, a vödröt tetővel lezárjuk. 
 
Ugyanezzel a módszerrel más összetevőkkel: kukorica-3 liter tej-2kg cukor
 
Ezekkel az illatokkal és ízekkel, nem csak az orrukat, de a gyomrukat is meg lehet fogni.
 
Alapvető ismeretek, tippek a vaddisznó vadászathoz:
 
1. Amikor vaddisznóra vadászol, a szél iránya meghatározó a sikerhez. Az idősebb vaddisznók sokkal okosabbak, mint a legtöbb szarvas. Számukra a szaglás a kulcs a túléléshez, a legérzékenyebb érzékszervük. Látásuk kevésbé jó, hallásuk viszont szintén kiváló.
 
2. Nagy szárazság idején célszerű vízhez közel keresni a disznót. Nyári melegekben este később mozdul.
 
3. A vaddisznó rendkívül intelligens, ugyanakkor hatalmas a kíváncsisága. Ez utóbbit használjuk ki. Kísérletezzünk többféle takarmány ízesítésével, erjesztésével. A disznó nagyon kedveli a savanykás illatot, amit messziről megérez. Van aki borral erjeszti a kukoricát, más inkább megissza.
 
4. A vaddisznó szervezete nehezen viseli a meleget, nem tud izzadni, nincsen verejték mirigye. Ezért és a biztonság miatt, általában a sűrűbb, hűvösebb helyeken választja meg nappali pihenőhelyét. 
 
5. Minél magasabban hasítja a fát, vagy dörgöli a sarat, annál nagyobb a disznó.
 
6. Az amerikai íjász vadászok vörös vagy zöld fénnyel megvilágított szórókon lövik este a disznót. Mifelénk is elterjedt a fegyverlámpák elé rakható színes lencse. A fenti két színt a vaddisznó nehezen érzékeli és nyugodtabb marad a világításnál. Arra viszont figyeljünk, hogy a színes fény nem világít olyan messzire.
 
7. Aki lesről vadászik, sok takarmányt megspórolhat, ha kukorica darával etet, vagy a szemeshez darát is kever. A disznó a darát ugyanúgy felveszi, sőt betúrja a földbe, ami ott sokáig megmarad. A vadat tovább tartja a szórón a dara, könnyebben megerjed és jobban is vonzza a disznót. Van olyan eredményes vadász ismerősöm, aki hetente 3-4 kiló daránál többet nem etet, mégis mindig ott a disznó a szóróján. Persze ennek ellentéte is beigazolódott. Egy másik ismerősöm technikája, hogy tél elején egy IFA platónyi söpredéket, ocsút borít le. Ezt az időjárás folyamatosan erjeszti, de a disznó is folyamatosan jár rá. A nagy mennyiséget hónapokig nem kell pótolni, szinte bármikor kimehet, mert ha van a környéken disznó, azt ott is tartja a töménytelen takarmány.
 
8. Mielőtt a területen gyalogosan közlekedünk, érdemes a csizmánkat és a talpát illatanyaggal megfújni. Van aki gázolajat használ, de jó a horgászboltokban kapható gyümölcs, kukorica spray is. Fontos közömbösíteni a nyomunk ember szagát. Apám aszalt szilva aromát használt egy időben. Mikor felült a lesre, nem telt bele fél óra, a disznó az öreg lábnyomait szaglászva jött be a leshez.
 

9. Szóró óra vagy vad megfigyelő kamera segíthet abban, hogy a megfelelő időt válaszd a vadászatra. A vaddisznók az esetek nagy részében tartják az időt a szóró felkeresésében.

 
10. Fontos a megfelelő ruházat, törekedjünk arra, hogy a ruha minél csendesebb legyen. Legjobbak a gyapjú, loden, puha plüss, polár anyagok. Bár a disznó füle körbe nem forgatható, de hatalmas a fülkagylója. A nyakát sem tudja mozgatni, azonban ha irányunkba áll, akár 50 méterről is meghallja a ruha surlódását. Az íj vadászoknak kifejlesztett ruhák szintén jók. Speciális szagblokkoló vadász ruházat a legjobb választás. Ez a minimumra csökkenti az emberi test szagát. A 
 
11. Ha területes vadász vagy, de nincs elég időd kijárni, úgy érdemes beszélned néhány gazdával, földtulajdonossal. Mond meg nekik, ha vaddisznó által okozott kárt tapasztalnak, hívjanak fel. Cseréljetek telefonszámot. Nyugodtan felajánlhatsz a sikeres vaddisznó vadászatodból némi kompetenciát is a gazdának, ha a tippjére disznót lőssz. Az esetek 70%-ban fognak hívni, túrás vagy taposás károknál. Egy jó gazda általában naponta megnézi a földjét.
 
12. Egy erősebb szeles időjárás hajlamos a disznókat a pihenőhelyükön marasztalni. 
 
13. Próbáljuk memorizálni a vaddisznó pontos helyét a rálövés pillanata előtt. Amennyiben a disznó a lövést követően nem maradt helyben, vizsgáljuk meg a rálövés helyét, keressünk nyomot, vérnyomot. Érdemes a zsebünkben fehér szalagokat vagy papír zsebkendőt tartani, és a legutóbb feltalált vérnyomot ezzel megjelölni. A fehér az esti lámpafényben messziről is észrevehető, és ha a vérnyom hirtelen megszűnik, vissza tudunk könnyen találni a legutóbbi vérnyomhoz.
 
14. Májusban már egyre nagyobb a takarás, ezért sok szórón a fényviszonyok miatt nehezebben látható este a disznó. Érdemes világos hátteret adni, ahol a vad kontúrjai észrevehetőbbek a sötétben. Néhány praktika:
- szórjuk meg alaposan a szórót törtszem kukoricával, liszttel, sokan a darált kekszre esküsznek
- sárga, elszáradt növényeket, szalmát teríthetünk el
- a szóró felé behajló lombokat érdemes levágni, persze ha elérhető
- néhányan megelégedéssel használják a pár száz forintos kerti szolár lámpákat, a vad megszokja 
- fűrészpor is megteszi, ha ahhoz jutsz hozzá
 
15. Vadászboltokban és az interneten sokféle illat alapú vaddisznó csalanyag kapható. 
Ezek a szerek sok esetben édes és az embernek is kellemes szagú folyékony vagy szilárd anyagok, sok esetben csodatevő reklámszövegekkel hirdetve. Egyet azonban tudnunk kell. Azonnali csodát nem várhatunk. A disznó nem hülye. Az idegen szagoktól kezdetben szó szerint "idegenkedik" és kerüli azt. Előbb, utóbb párnapra felveheti a szagot és valóban csali hatású és sok esetben ellenállhatatlan lesz számára az íz vagy illat. Legyünk türelmesek, ha ilyet használunk. Nekem a pheromonos bükkfa kátrány próbájánál mindössze 3 napot kellett várnom.
 
16. Amikor már a kukoricának erősebb, vastag csövei vannak, a disznó előnyben részesíti a kevésbé érett, lédúsabb, vékony csöveket. Minden kukorica földön vannak ritkás foltok, a fejlődésben elmaradt, kisebb szárak, csövek. Ezeket a helyeket célszerű leülni, itt még a látási viszonyok is megfelelőbbek. Figyeljetek a nyomokra.
 
17. A makk a disznó kedvenc csemegéje. Azonban tudni kell, mikor szereti a makkot? A korai makk kesernyés ízű, ezt nem annyira kedveli. Az édes makkot szereti, aminek az íze hasonlít a csicsókára. Nyugodtan kóstoljátok meg, vegyetek íz mintát.
 
18. Napjainkban a szaküzletek széles választékban kínálják a vaddisznó csalogató anyagokat. Egyet viszont érdemes figyelembe venni. Ezek a folyékony vagy szilárd anyagok valóban jó illatú és izű, sok esetben étvágygerjesztő adalékokkal ellátott szerek. Azonban ne feledjük azt, hogy a vaddisznó rendkívül óvatos vad. Azonnali, gyors eredményeket ne várjunk, mert kezdetben idegenkedni fog az ismeretlen szagtól, és elkerüli azt. Pár napot követően, mikor már meg is kóstolta, azonban rá fog szokni és függő lesz. Legyünk türelemmel!
 
19. A vadkáros helyek gyakran közvetlenül az erdők mellett találhatóak, ahonnan szinte észrevétlenül vált be a vad a kukoricába. Egyet megtanultam. Amikor meghalljuk, hogy az erdőben törik a gally, jön a disznó, a fegyvert már vegyük kézbe és a hangok irányában legyünk lőkészek. Sok esetben megáll a disznó a nyiladék szélén, de van, hogy a kukorica sorja közt csak néhány másodpercre látható. Jó esetben, ha a fegyver már a kezünkben, vagy a lőboton, lespalánkon van megtámasztva, értékes másodperceket nyerhetünk. Ne vesztegessük az időt a keresőtávcsövezéssel, ha még lővilág van, szabad szemmel vagy a fegyvertávcsővel is könnyen felismerjük a vadat.
 
20. "Ha a disznó ki akar jönni, akkor ki is jön" mennyire igaz ez! Való igaz, kedves barátaim, hogy a disznó szaglása kiváló. Azonban az éhség nagy Úr! Néhány évtizedes disznóvadász tapasztalataim, hogy -a magányos öreg kan kivételével- ha a disznó szagot is kap Tőled, legfeljebb fúj egyet és visszahátrál, általában még egy alkalommal megpróbálja ugyanazt a váltót használni, de ekkor már óvatosabb. Ki fog jönni az esetek nagy részében, azonban ehhez vagy a szélnek kell fordulnia, vagy Neked kell változtatni a pozíciódon. Igen. Mássz le a lesről, és keress egy olyan helyet, ahol van rálátásod és a szél Neked kedvez. Ne félj attól, hogy ez zajjal jár. A disznó mohó és falánk állat. Ha egy jó szóródra vagy a kukoricára, búzára rájár, és Tőled szagot kap, igenis változtass a pozíciódon. Mivel rossz a látása, főként a szürkületi és esti napszakban, ezért a szaglására és hallására támaszkodik a vad. Ha ki akar váltani, ki is fog. Hallgatózz, figyelj és ha kell, változtass a helyeden. Ez a taktika Nekem több alkalommal bejött!
 
21. A levegő összetevői színtelen, szagtalan és íz nélküli gázok. Egy levegő vételkor 500ml levegőt lélegzünk be percenként 14-16 alkalommal. Így a légzési perc térfogat 8 liter. Ami kijön az szagos, büdös. A lakosság felét érinti a kellemetlen szájszag. A halitózisban szenvedők szagló szerve hozzászokik az állandó ingerhez, ezért nincs is tisztában a száj szagával. Bizony nem mindegy, hogy vadászat előtt a vadász mit eszik, fogyaszt-e alkoholt, dohányzik vagy kávézik. A rossz lehelet fő okai: kellemetlen szagokat kibocsájtó baktériumok, bizonyos ételek (hagyma, fokhagyma,hal) melyek több órán keresztül a fogyasztás után is rossz leheletet biztosítanak, dohányzás, gyomorbántalmak. A rossz szájszag tehát percenként 8 literes térfogattal keveredik a levegővel és rossz szél esetén a vad hamarabb megérzi, mint az ember által keltett egyéb szagot. A szájszag elkerüléséhez tanácsaim: Igyál sok vizet. Csökkentsd a gyomorsavad termelődését. Rágj rágógumit, de valami természetközeli aromást, a rágózás fokozza a nyáltermelést, ami kimossa a szájból a baktériumokat. Fontos, hogy cukormentes rágót vegyél. Igyál zöld teát, fahéjat is tehetsz bele. A menta, petrezselyem, kapor, koriander, bazsalikom átmenetileg elfedi a szagot. Fogyaszd frissen vagy áztasd teába!
 
22. Alkoholt csak a vadászat befejezését követően fogyasszunk. 2014. júliustól 0,5 ezrelék bűncselkménynek számít.
 
23. Kukorica vágást követően 2-3 napig a nagy disznók kijárnak pockot fogni a tarlóra. Felejthetetlen élmény, ahogy az a nagy test, milyen óvatosan, cserkészi be a rágcsálókat. Fehérje szükségletét így elégíti ki. A kis ragadozók is megjelennek, róka, vadmacska. Holdvilágnál a világos tarlón jól látható messziről is.
 
24. Tanácsok hideg idájárás esetén!
A vaddisznóvadászat talán legszebb időszaka a tél, főként amikor fehér takaró borítja a tájat. Ilyenkor működik igazán a szóró és indulnak a vaddisznóhajtások. Az utóbbi években fölöttéb szeszélyes időjárás a jellemző és nagy hőmérsékleti különbségek jellemzik az ország egyes részeit. Sokat vadászom lesből és állítom, nincs rosszabb annál, ha a vadász fázni kezd. Ilyenkor a test szinte önmagától remeg. A komfortosabb vadászat és a hideg ellen az alábbiakat tanácsolom:
1. Az egyik legfontosabb dolog a kellemes hőérzet eléréséhez, hogy a végtagjainkat melegen tartsuk. Mondják is: lábáról fázik meg az ember! Tehát a fej, kezek és lábak melegen tartása már fél sikert jelent. Ahogy anyáink is mondták, mikor iskolába engedtek télen: sapka,sál kesztyű, na és meleg zokni. Én egyébként fejfedőnek még az oroszoktól örökölt usánka sapkát szívesen használom. Mintah egy fűtött szobába volnék.
2. Nem mindegy, hogy milyen anyagból készült ruházatot viselünk. Próbáljunk arra törekedni, hogy minél kevesebb, de az igényeinknek megfelelő ruházatot válasszunk. Ajánlom a Decathlon saját márkás termékéből a Solognac vadászruházatot, olvashatsz ezekről az oldalamon szereplő menüben is. A Stratermic jelölésű anyagok minden igényt kielégítenek a téli vadászatok során. Szélálló, könnyű, hőszigetelő, légáteresztő? Mindig az adott vadászati mód függvényében válasszunk.
3. Az optimális hőkomfort eléréséhez valóban fontos a réteges öltözködés. Alsó ruházatnak javasolom az olyan anyagot, ami elvezeti a párát és így az izzadtságot. Ugyanis nagyon kellemetlen ha az izzadtság hűtő hatással van a bőrre. Ilyen esetekben szoktunk megfázni.
4. Fontos, hogy jól válasszuk meg a ruha méretét. Legjobb, ha módunk van felpróbálni azt. Ha nagyobb a ruha, mint kellene, a légréteg túl laza és nem fog jól szigetelni. Ha szűk a ruha nem keletkezik a ruha és a bőr között légréteg, ami szigetel. A test és a ruha között legalább szükséges 7- 25mm vastag légréteg.
Természetesen mindenkinek más a hidegérzete. Sok függ az életkortól, testsúlytól, egészségi állapotunktól. Hallgassunk a testünkre!
 

25. Az eső lenyomja a szagunkat, elnyomja a zajunkat, hamarabb kelti a vadat! Az eső barátunk, sose feledjétek. Legjobban eredményes vagyok az esős, szeles időben. Nem mondom a nagyon hideg, fagyos, szélcsendes idő is jó lehet, de csak mert éhes a disznó. Az eső feláztatja a talajt, előcsalja a gilisztákat, csigákat. Túrni is könnyebb a réteken. Ne feledjétek, az eső nem várt meglepetéseket okozhat. A disznó óvatlanabb. Jobban lehet nyomozni is. A kiszáradt dagonyák megtelnek vízzel.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

поиск человека по имени и фамилии

(Stevenabolf, 2020.07.20 16:46)

поиск людей бесплатно https://vkppl.info

interest rates on new car loans chase car loans

(PatrickUnili, 2020.07.18 16:59)

how to get car loans with no credit <a href="https://carloansjbr.com">bad credit car loans mn</a> dcu car loans

chase car loans interest rates cheap car loans

(MeganUnili, 2020.07.16 18:02)

car title loans canada <a href="https://carloansjbr.com">defaulting on car loans</a> clark howard car loans

car auto loans bad credit car loans denver

(MeganUnili, 2020.07.16 03:44)

carmax car loans <a href="https://carloansjbr.com">car loans</a> chase car loans payments

play casino poker online www.pokeronlinessd.com

(Mistyerura, 2020.07.14 20:57)

is online poker legal in massachusetts <a href="https://pokeronlinessd.com/">online poker real money usa</a> poker real money online\

betfred online casino

(LarryDot, 2020.07.09 05:50)

about online casino <a href="https://livesocialcasinodom.com/">paypal online casino</a> casino bingo online. online casino game real casino slots online., online canadian casino casino games play online.
zone online casino games <a href="https://livesocialcasinodom.com/">las vegas online casino</a> best online casino bonus

play casino online

(LarryDot, 2020.07.09 04:57)

golden nugget online casino promo code <a href="https://livesocialcasinodom.com/">online casino deposit bonus</a> online live roulette casino game. free casino games online to play without downloading aus online casino., online casino poland online casino greece.
san manuel online casino login <a href="https://livesocialcasinodom.com/">maryland live casino careers</a> online casino games for real money for free

how to stop gambling online

(Haroldtus, 2020.07.07 23:37)

online gambling in nj <a href="https://onlinegamblingrtf.com/">michigan online gambling</a> gta online gambling
online gambling laws australia <a href="https://onlinegamblingrtf.com/">texas online gambling laws</a> should online gambling be banned
online gambling age <a href="https://onlinegamblingrtf.com/">online gambling</a> gambling game online

gambling online usa

(Haroldtus, 2020.07.07 13:52)

online gambling legal in us <a href="https://onlinegamblingrtf.com/">https://www.onlinegamblingrtf.com/</a> online gambling free money
mgm online gambling <a href="https://onlinegamblingrtf.com/">online poker gambling</a> legal online gambling states
gambling games online real money <a href="https://onlinegamblingrtf.com/">legal online gambling</a> tropicana casino online gambling

what is rdw-cv in blood test differences between a cv and a resume

(JeffreyWok, 2020.07.07 07:06)

cv online <a href="https://cvvsresumeonline.com/">www.cvvsresumeonline.com</a> cv template pdf
cv versus resume <a href="https://cvvsresumeonline.com/">cv joint clicking</a> uss essex cv 9
cv physiology <a href="https://cvvsresumeonline.com/">cv-67</a> uss kearsarge cv 33
job cv <a href="https://cvvsresumeonline.com/">cvvsresumeonline.com</a> architecture cv
cv joints cars <a href="https://cvvsresumeonline.com/">cv template pdf</a> cv axles repair
cv boot repair kit <a href="https://cvvsresumeonline.com/">cv joints</a> cp-cv

cv b cv template downloaden

(JeffreyWok, 2020.07.07 00:55)

miller xmt 350 cc cv <a href="https://cvvsresumeonline.com/">cv boot leaking</a> academic cv template latex
resume/ cv <a href="https://cvvsresumeonline.com/">what does cv mean in resume</a> cv publications
uss kitty hawk cv 63 <a href="https://cvvsresumeonline.com/">cashier cv</a> n cv
bad cv axle symptoms <a href="https://cvvsresumeonline.com/">sample cv</a> student cv
replace cv boot <a href="https://cvvsresumeonline.com/">how to list presentations on cv</a> best cv examples
what is a cv vs resume <a href="https://cvvsresumeonline.com/">cv-22 osprey</a> cv exotics

bad cv axle symptoms cv 2

(Stanleyles, 2020.07.05 14:28)

cv dazzle <a href="https://cvvsresumeonline.com/">artist cv example</a> cv cv
personal statement cv <a href="https://cvvsresumeonline.com/">cp to cv</a> medical student cv pdf
garmin striker 4 cv <a href="https://cvvsresumeonline.com/">definition of cv</a> cv-66
cv engineering <a href="https://cvvsresumeonline.com/">honda cv</a> rdw-cv normal range
cv_8uc1 <a href="https://cvvsresumeonline.com/">what is a cv for a job</a> biology cv
cv 12 <a href="https://cvvsresumeonline.com/">cvvsresumeonline.com</a> cv boot banding tool

research tadalafil

(Thomaswam, 2020.06.28 10:42)

tadalafil 20 mg reviews <a href="http://tadalafilsexx.com">mylan tadalafil</a> tadalafil natural substitute

tadalafil and alcohol

(Thomaswam, 2020.06.28 06:55)

how to make tadalafil <a href="http://tadalafilsexx.com">tadalafil reviews</a> tadalafil vs cialis reviews

tadalafil powder for sale

(Thomaswam, 2020.06.26 16:08)

tadalafil 60 mg <a href="http://tadalafilsexx.combo">tadalafil</a> how much tadalafil should i take

guaranteed approval installment loans

(MichaelJEaby, 2020.06.11 12:34)

installment loans with monthly payments <a href="http://installmentloansservicee.com">best installment loans for bad credit</a> think cash installment loans

сколько заболевших коронавирусом +в россии

(Claudekep, 2020.06.05 19:41)

Последние новости, интерактивная карта онлайн, подробная статистика по странам в таблице.
https://covid-monitor.com


<a href="https://covid-monitor.com">онлайн карта коронавируса +в россии +в реальном</a>

пакеты с вырубной ручкой 30х40 пвд с логотипом заказать

(Richardwhoft, 2019.12.17 19:56)

Наша фирменная сервисная служба перевозки была основана в целях удобства потребителей. У нашей знаменитой корпорации ОДО Новичков Клинцы существует свой автомобильный парк и штат рассыльных. Наша специализированная международная компания готова сделать доставку выпускаемой продукции вам в подходящее время. Для всего этого просто-напросто сделаете заказ эту услугу. При таких обстоятельствах ваш продукт будет доставлен очень быстро и точно. Можно без проблем рассчитывать на отличное качество печати, персональное решение и своевременное сопровождение.
[url=https://paketos.ru/catalog/meshki-polipropilenovye/]мешки полипропиленовые 50[/url]


Фирма НПК Мосалев Йошкар-Ола стремится предоставить вам, лучший сервис. Наш большой запас товаров(крафт
пакетах с плоскими ручками) на нашем складе, быстрый оборот заявок, отменное обслуга потенциальных клиентов и не очень большие закупочные цены позволяет купить оберточной бумаги каждому. Специализированная фирма изготовляет, импортирует и реализует любые виды упаковки(невредныхпакетов дой-пак ).

осадки очистных сооружений

(RichardPek, 2019.11.06 21:08)

В нашей фирме обслуживает скважины, производит Ликвидация скважин на воду.

В Сервисе вы можете купить ОБЕЗВОЖИВАТЕЛИ ОСАДКА И УТИЛИЗАЦИЯ, Резервуары — отстойники, Турбинные мешалки, Ленточный фильтр-пресс, Распределительные колодцы, Блок оросителя БО (для градирен), Нефтеотделители (отстойники), ОДЪЕМНЫЕ УСТРОЙСТВА И МЕТАЛЛОКОНСТРУКЦИИ Шнековые питатели, ВОДООЧИСТНОЕ ОБОРУДОВАНИЕ Флокуляторы, ПОДЪЕМНЫЕ УСТРОЙСТВА И МЕТАЛЛОКОНСТРУКЦИИ Ангары, Павильоны, ОЧИСТКА ЛИВНЕВЫХ СТОЧНЫХ ВОД Песколовки тангенциальные, НАСОСНОЕ И КОМПРЕССОРНОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (Грунфос, КСБ, Вило, КИТ, Взлёт, ТВП) Станции повышения давление, ВОДОПОДГОТОВКУ Угольный сорбент, а также все для автомойки Автомойки на базе песчанно-гравийной фильтрации.

У нас вы найдете Проектирование ЛОС, а также Коллектора, мы можем произвести Обустройство скважин под ключ. Бурение скважин на воду, Геологическое изучение недр, Водоснабжение частного дома.

Полная очистка скважин : [url=https://cpdisa.ru ] телеинспекция скважин[/url]

Viagra Originale O Generico LesDren

(LesDren, 2019.11.04 06:41)

Amoxicillin Dose Cats [url=http://orderviapills.com]viagra[/url] Purchase Levitra Online Cocaine Drug Screen Amoxicillin Meds On Line No Prescribtion